שועל
כי פיקח לומד מניסיונם של אחרים
|
מומלץ לגרוס את כל הניירת האישית גם על מנת להמנע מדו"חות והודעות קנס של העיריה. הסבר: אם עוזרת הבית שלך (או מישהו אחר מטעמך) ישאיר את שקית הזבל בחזית הבנין, או בסמוך לדלת חדר האשפה (צעד לא ראוי מכל הבחינות), העיריה עלולה למצוא בתוך השקית את הניירת שלך ועל בסיס זה לקנוס אותך בסכום המגיע לכמה מאות שקלים וזאת עקב 'השארת פסולת ברשות הרבים'. חסוך לעצמך כסף, טרחה וזמן, גרוס כל נייר הנושא את שמך ובאופן כללי דאג שהאשפה שלך לא תגיע לרשות הרבים.
אתה יכול לבדוק כמה זמן יקח להאקר ממוצע לפצח את הסיסמאות שלך.
כנס לאתר בשם
הזן סיסמא אקראית ובדוק כמה זמן (דקות, שעות, ימים, שבועות, חודשים או שנים) ייקח להאקר לפצח את הסיסמא.
שים לב לכך ש-:
-
ככל שהסיסמא מורכבת יותר וארוכה יותר כך הפיצוח שלה יהיה ממושך יותר.
-
לגבי מורכבות הסיסמא: שים לב שככל שיש בסיסמא אותיות 'גדולות' (A, B, C), אותיות 'קטנות' (a, b, c), ספרות (1,2,3) וסימנים (!, #, $, % וכו') כך יקשה לפצח את הסיסמא.
-
מומלץ להזין לאתר סיסמא במבנה ובאורך של הסיסמא שלך אך לא את הסיסמא האמיתית שלך (וזאת מחשש שהאתר 'זוכר' את הסיסמא ואת הפרטים של המחשב שלך (...).
מניעת גניבת זהות - הפעולות הקטנות שיחסכו לך צרות גדולות.
יש לשמור לא רק על ססמאות, קודים, מספרים סודיים כי אם גם על פרטים מזהים יבשים אשר צירופם יחד עלול לגרום לשלל בעיות והגדולה שבהן היא גניבת זהות.
עודכןב-2.9.2014 להלן רשימת טיפים אשר יסייעו לך במניעת שלל בעיות - מפריצה לחשבונות שלך ועד גניבת זהות.
קנה מגרסה הגורסת לפתיתים – לא די במגרסה החותכת לרצועות דקות כמו ספגנטי. מגרסה הגורסת לפתיתים היא היותר בטוחה – גם אם יותר יקרה.
גרוס כל דף חשבון, מכתב, הוראת תשלום ושאר דפים הנושאים פרטים מזהים אודותיך, אודות החשבונות שלך והשירותים שאתה צורך. גרוס גם את המעטפות הנושאות את פרטיך ואת פרטי החברה ששלחה לך את המכתב או הדיווח. בהמשך תקרא מדוע.
אם אתה נוהג לצרוב ולקבל מסמכים על גבי CDs ו-DVD – שקול לרכוש מגרסה המסוגלת לגרוס גם את אמצעי אחסון אלו (ויש מגרסות כאלו - גם ביתיות).
מספרים סודיים של קודן הרכב וכרטיסי אשראי – גם אם שמרת אותם במכשיר הטלפון שלך - כחלק ממספרי טלפון של אנשי קשר פיקטיביים – הפוך את סדר הספרות בפעולה הידועה רק לך – "ראשונה ושלישית", "שתי האחרונות", "שלוש האחרונות" וכו' - כך שגם מי שיניח כי מדובר באיש קשר פיקטיבי וארבע הספרות האחרונות של מספר הטלפון שלו הן בעצם מספר סודי של כרטיס אשראי – עדיין לא יוכל לנחש את המניפולציה שעשית - והידועה רק לך.
ססמאות – אל תשמור על המחשב את רשימת הסיסמאות שלך – חדירה אל המחשב שלך (על ידי סוס טרויאני) תחשוף את כל הסיסמאות אל חשבון הבנק שלך, אל כרטיסי האשראי שלך וכל שאר חשבונות – סיוט. השתמש לשם כך בפנקס קטן. ודא שיש לך פנקס נוסף במקום בטוח - מהווה גיבוי - זכור לעדכן גם אותו בכל שינוי של ססמאות. אפשרות אחרת היא להצפין את הקובץ באמצעות הצפנת AES. הבעיה עם הקובץ המוצפן היא שאם המחשב נפגע על ידי סוס טרויאני, קובץ זה עלול להמחק, או להנעל...
צור סיסמא שונה לכל אחד מהחשבונות – על מנת שפריצה לחשבון אחד לא תביא לפריצת כל שאר החשבונות שלך . השתמש בסיסמאות מורכבות – באותיות לועזיות 'גדולות', אותיות לועזיות 'קטנות', ספרות וסימנים – אל תנסה לזכור את כל עשרות הסיסמאות המורכבות לעשרות החשבונות שלך – לשם כך יש לך את הקובץ המוצפן בהצפנת AES או את הפנקס הקטן...
כיום, כאשר ניתן להתחבר אל כל אחד מהחשבונות גם באמצעות הטלפון הסלולארי החכם, ההמלצה כי כי האותיות המרכיבות את הססמא תהיינה אותיות לועזיות בלבד. הסבר מדוע: המקלדת של המחשב בנויה כך שעל כל מקש יש אות לועזית ואות עברית. אם תבחר בססמא בה האותיות הן עבריות, ססמא כמו חסמ4בה, אזי כאשר אתה מקליד אותה בשדה הססמא מה שהמחשב קולט הוא jxn4cv. עד כאן אין בעיה. אותה ססמא תוקלד גם בשלב הגדרת החשבון והססמא וגם בשלב ההתחברות לחשבון. הבעיה צצה כאשר תבקש להתחבר לחשבון ממכשיר הטלפון הסלולארי החכם בו המקלדת הוירטואלית בנויה מאותיות לועזיות בלבד או עבריות בלבד. במקרה כזה אם תקליד את האותיות העבריות נותנת את הרצף חסמ4בה ההתחברות תחסם מאחר והססמא שנקלטה בזמן הגדרת החשבון היא jnx4cv ... ולא תהיה התאמה. כאשר תעבור למקלדת הוירטואלית הלועזית, לא תראה את האותיות העבריות שאותן אתה יודע וזוכר (...). במקרה כזה אין מנוס מלהקליד את הססמא, דרך המקלדת הוירטואלית הלועזית של הטלפון החכם, כאשר אתה מול מקלדת דו-לשונית (המקלדת של המחשב). כך תוכל לראות שעל מנת להקיש את האות ח' שאתה זוכר, עליך להקליד j ועל מנת להקיש ס' שאתה זוכר אליך להקליד x וכו' וכו'.
חשוב לזכור: פרט כה פעוט כמו ארבע ספרות אחרונות של מספר כרטיס אשראי משמשי כאמצעי זיהוי ומאפשר למזדהה איתם לבצע פעולות בחברות האשראי, הטלפון וכו' – מומלץ לשמור גם על כל הפרטים היבשים הללו.
כרטיסי אשראי שפג תוקפם – אל תזרוק לפח האשפה – גם אם גזרת אותם. או שתגרוס אותם במגרסה המתאימה לך (ראה המלצה ראשונה), או שתשרוף אותם במהלך הברביקיו הקרוב או שתשתמש בהם לארנק דמה (קרא אייטם נפרד בנושא זה אשר נכתב למטיילים במדינות מועדות לפורענות).
קיבלת טלפון משירות לקוחות המציעים לך מבצע מפתה ומבקשים פרטי זיהוי כדי להשלים את העיסקה? יכול להיות שמישהו מעונין בפרטי הזיהוי שלך כדי לעשות פעולה בשמך. נתק והתקשר אליהם (באמצעות מספר שירות לקוחות הידוע לך - ברור שלא תתקשר למספר שנתן לך זה שמנסה לדלות ממך פרטים, נכון?) ובקש להתחבר לשירות שהציעו לך – רק כך אתה יודע מי באמת נמצא בצד השני של קו הטלפון.
הרשם לשירות מיסרונים הנשלחים ומודיעים לך על פעולות בכרטיס האשראי וחשבון הבנק. בחברת ויזה כ.א.ל. לדוגמא, שירות זה הינו חינמי. בקבלת המסרונים תדע בזמן אמת על פעולות המתבצעות בכרטיסך, או חשבונך, וכך אם תקבל מיסרונים על פעולות שלא ביצעת, תבין מיד שמישהו אחר 'חוגג' על חשבונך.