שועל
כי פיקח לומד מניסיונם של אחרים
|
לוקח את הסלולארי איתך לחופשה בחו"ל? - בטל את ההפנייה אל התיבה הקולית. כאשר אתה בחו"ל, כל שיחה העוברת אל התיבה הקולית מחויבת כמו שיחה יוצאת מחו"ל אל התיבה הנמצאת בישראל. חסוך הפתעות בחשבון הטלפון לאחר חזרתך ארצה וקרא עוד בנושא...
גם ברכב שכור, אינך חייב לצאת מהרכב על מנת לדעת באיזה צד נמצא פתח התדלוק. בשעון הדלק, על יד סמל המשאבה, יש חץ קטן המצביע על צד זה.
כאשר הרגליים על הדשבורד, גם תאונה קלה (שהיתה אמורה להסתכם בנזק לרכב בלבד) עלולה להביא לפתיחת כריות האויר, אשר ידחפו את הרגליים שלך בעוצמה רבה לאחור ויגרמו לך פגיעה קשה בעמוד השדרה. בקיצור "תוריד ת'רגליים".
אל תחכה לרגע האחרון כדי לגלות שהדרכון שלך, או של מי מבני המשפחה שלך, אינו בתוקף. גילוי מאוחר כזה יעלה לך הרבה בטרטור וריצות של הרגע האחרון ואולי אף ב-1,200 ש"ח במקרה ותצטרך להאריך את תוקף הדרכון בשדה התעופה בו במקום. בדוק מדי פעם את תוקף הדרכונים, רשום לעצמך תזכורת וזכור גם שזול הרבה יותר לחדש את תוקף הדרכונים בין נובמבר לפברואר - גם אם כמה חודשים לפני שפג תוקפם. קרא עוד פרטים כמה ולמה בפוסט נפרד בנושא.
גם אם אתה מתכוון לנווט באמצעות אפליקציית Waze, קח איתך בתיק המסמכים גם את 'סיפור הדרך' משדה התעופה אל היעד/ים הראשון/ים שלך (בית מלון, משרדים, מקום מפגש וכו'). באתר Yahoo Maps תוכל לקבל את סיפור הדרך ולהדפיס לך עותק קשיח שלו. העותק המודפס יעזור לך במקרה ולא מצאת SIM מקומי לטלפון הסלולארי שלך או שמסיבה כלשהי אינך יכול להתחבר לשירותי הגלישה הסלולארית.
בדגמים מסוימים של רכבים לחיצה ארוכה (10-15 שניות) על כפתור פתיחת הרכב בשלט-רחוק גורמת גם לפתיחה מלאה של כל ארבעת החלונות. זהו פיצ'ר שימושי מאד בימי הקיץ החמים כאשר אתה צריך להכנס לרכב רותח אשר עמד בשמש במשך שעות. בדוק האם יש את פיצר זה לרכב אשר שכרת, או קנית. אם 'לא עבד' נסה ללחוץ לחיצה כפולה כאשר הלחיצה השניה היא לחיצה ארוכה כנ"ל. נהגים רבים אינם יודעים שיש לרכב שלהם את פיצ'ר זה.
לנהיגה וחניה בחו"ל יש חוקים שונים - חובה לדעת לפני שיוצאים לדרך.
זהירות: בצרפת יש כיכרות שם הזכות היא לרכב הנכנס למעגל התנועה. בארצות הברית יש מדינות שם מותר לפנות ימינה באור אדום. ויש גם חוקי חניה שונים. חובה לדעת לפני שמתניעים.
עודכן ב-24.09.2017 יש מדינות שמכבדות את רישיון הנהיגה הישראלי (הפלסטיק) אך רובן מכבד רק את רישיון הנהיגה הבינלאומי (אותו ניתן להוציא בסוכנות מ.מ.ס.י (או סוכנויות אחרות - ר' רשימה באתר משרד התחבורה) על סמך רישיון הנהיגה הישראלי) ורק כאשר הוא בצמוד לרישיון הנהיגה הישראלי. מסיבה זו, אם הינך מתעתד לנהוג בחו"ל, קח איתך את שני הרישיונות.
שני הרישיונות יאפשרו לך לשכור רכב ולנהוג, אך לבטיחותך חובה לדעת את חוקי הנהיגה המקומיים לפני שעולים על הכביש.
באופן עקרוני, הכיכרות בצרפת מסומנות בשלט הכחול ובו שלושה חיצים בכיוון נגד השעון – כמו בארץ – אך בניגוד לכלל בארץ, הנהגים בתוך הכיכר חייבים לתת זכות קדימה לרכבים הנכנסים לכיכר מימין (כמו בצומת). עם השנים סומנו הכניסות לכיכרות בתמרורי 'תן זכות קדימה' (משולש הפוך עם מסגרת אדומה ומרכז לבן) ומתחתם מצוין ש-"הזכות אינה שלך" (Vous n'avez pas la priorité) - כלומר יש לתת זכות לרכב הנע בתוך מעגל התנועה – כמו בארץ. לכן, בנהיגה בכיכרות בצרפת אל תתפלא אם רכבים ישעטו לתוך הכיכר ולא יתנו לך זכות – וכמו תמיד, זכות היא משהו שאנו מקבלים, לא לוקחים.
בארצות הברית, יש מדינות שבהן מותר לפנות ימינה באור אדום (לאחר עצירה מלאה לפני כניסה לצומת ותוך מתן זכות קדימה להולכי רגל ורכבים המגיעים משמאל ומקדימה להם יש אור ירוק) אלא אם כן צוין במפורש מתחת לרמזור "אסורה הפניה באור אדום" ("No Turn On Red") או "פניה [מותרת] באור ירוק בלבד". ויש מדינות (וגם ערים ספציפיות בתוך מדינות - כמו ניו-יורק העיר) שבהן משמעות אור אדום היא כמו בכל מקום ואסורה הפניה ימינה באור אדום.
בארצות הברית כאשר יש לך אור ירוק בצומת, יכול מאד להיות שיש אור ירוק גם לתנועה בכיוון הנגדי. במצב כזה למרות שיש לך אור ירוק, חובה עליך, בפניה שמאלה, לתת זכות קדימה לרכבים הנוסעים בכיוון הנגדי – שאת נתיב נסיעתם אתה חוצה.
בצמתים מסוימים יתכן וקיים תמרור המורה 'פניה שמאלה מותרת רק כאשר יש אור ירוק בחץ המופנה שמאלה' - מדובר ברמזורים בהם ארבעה אורות - אדום, כתום, ירוק וירוק עם חץ שמאלה. בצמתים כאלו כאשר האור הירוק עם החץ שמאלה דולק - לך הזכות בפניה שמאלה - ולא תהיה תנועה מהכיוון הנגדי - וכאשר האור הירוק ללא החץ ידלוק אז תוכל לפנות שמאלה רק לאחר מתן זכות קדימה לתנועה הבאה ממול. אזהרה: לעיתים הרכב שלפניך יפנה שמאלה תוך ניצול השניות הבודדות עד להגעת הרכב ממול אולם כאשר תרצה אתה לפנות שמאלה אתה עלול להגיע למצב מסוכן בו אתה מפקיע את זכות הקדימה השייכת לרכב הבא ממול. לכן בפניה שמאלה אל תעקוב אחר הרכב הנוסע לפניך מבלי לוודא בעצמך שאינך מפקיע זכות קדימה של רכב אחר - אתה עלול להגיע למצב מסוכן או להיות מעורב בתאונה.
במדינות מסוימות כמו ניו-ג'רזי יש צמתים בהם אין פניה שמאלה והמבקשים לפנות שמאלה (או לבצע פניית פרסה) נדרשים לעשות פניית 'ידית קנקן' -ובאנגלית Jug Handle - המתבצעת מהנתיב הימני (!) דווקא. לכן חובה לשים לב לשילוט - עוד לפני ההגעה לצומת - על מנת לדעת כיצד לבצע פנייה שמאלה. לחץ על הקישור על מנת לראות שלוש דוגמאות לפניות 'ידיות קנקן' כאלו.
אם ראית ניידת משטרה עומדת בשולי הכביש, מומלץ לחלוף על פניה במהירות נמוכה מהמותר ותוך נסיעה בנתיב הרחוק ממנה (ואין הכוונה לנתיבה הנגדי). נסיעה מהירה (גם אם במהירות המותרת) ובנתיב הקרוב אליה נתפסת כהתגרות.
ישנם כבישים בהם קו הפרדה רצוף מפריד בין הנתיבים של אותו מסלול (בין נתיבים המשמשים לנסיעה לאותו כיוון - ולא רק נתיבים המשמשים לנסיעה בכיוונים הנגדיים). מטרתו של קו הפרדה רצוף זה הינה למנוע זיגזוג של נהגים בין נתיבים. קווי הפרדה כאלו ניתן למצוא בעיקר במנהרות, גשרים, לפני עמדות תשלום (Toll) וכו'. שים לב לא לחצות קווי הפרדה אלו וזכור לנצל את קטעי הכביש בהן ניתן לעבור מנתיב לנתיב לפני שקו ההפרדה הופך רצוף.
יש מדינות באירופה (כדוגמת צ'כיה) שגם תאונה ללא נפגעים מחייבת לערב את המשטרה. יש מדינות (כמו שווייץ) שחובה להדביק לשמשה את אישור התשלום לכבישי האגרה בזמן הנסיעה בכבישים אלו אחרת מקבלים קנס גבוה מאד (גם אם הוכח שהאגרה שולמה וגם אם מדובר בתיירים). אגב, בשוויץ כל ילד מתחת לגיל 12 או מתחת לגובה 150 ס"מ (מטר וחצי) חייב לשבת על מושב מגביה (בוסטר).
יש מדינות שאסור בהן להדביק מכשיר GPS לשמשה הקדמית והדרך להשתמש במכשיר זה היא להצמיד אותו למעין שקית חול קטנה, המשמשת כמשקולת, ומונחת על לוח המחוונים (ה-Dashboard) ורק משקלה שומר על ה-GPS מפני נפילה.
לגבי חניה: בארצות הברית חניה ליד ברז שריפה היא עבירת העבירות (שגוררת את קנס הקנסות – אם לא גרירה וקנס). אם אתה נוסע ברחוב צפוף ולפתע מתגלה לך קטע מדרכה פנוי כמו מתנה משמיים – רוב הסיכויים שיש בסביבה ברז שריפה שכולם נמנעים מלחנות לידו.
מעבר לכך, עקב תכנית הניקיון העירונית יש שלטים סופר-מסובכים שמסבירים שמותר לחנות בצד מסוים של הרחוב, חוץ מאשר בשעות מסוימות ובימים מסוימים – שאז קטע המדרכה צריך להיות פנוי לרכב הניקיון של העירייה. ויש שלטים שאומרים אסור לחנות בצד מסוים חוץ מאשר בסוף שבוע – או שהחניה בתשלום חוץ מאשר בסוף שבוע (ועכשיו לך תבין זאת באנגלית או בצרפתית).
שלטים המתייחסים לימים ושעות נקיון הרחוב - בעוד שבישראל מיקום התמרור מגדיר את הנקודה על המדרכה בה ההוראה מתחילה להיות תקפה, בארצות הברית (לדוגמא) התמרור יכול להיות גם באמצע קטע המדרכה והוא תקף מתחילת קטע המדרכה ועד סופה. כלומר, אתה יכול לחפש את התמרור בתחילת קטע המדרכה בעוד הוא נמצא בהמשך המדרכה (ויתכן כי יש כמה תמרורים כאלו מדי כ-50 מטר באמצע קטע המדרכה). שים לב.
בקיצור, אם לא בדקת מה מותר ומה אסור, עם חבר, קרוב משפחה שגר במקום, או פקיד קבלה במלון, ומכיר את החוקים, אתה לוקח סיכון ואולי עדיף למצוא חניון, לשלם קצת יותר ולהימנע מקנסות וגרירות.
פוסט זה אינו מתיימר לפרט את כל ההבדלים בין חוקי התנועה במדינות אחרות לבין חוקי התנועה בישראל - כי אם רק לתת לך, הנהג, מושג בתחומים בהם קיים שוני כזה. ההמלצה החמה היא ללמוד את חוקי התנועה והחניה המקומיים לפני שנוסעים לחו"ל, שוכרים רכב ועולים על הכביש. ההמלצה החמה היא לחפש בגוגל driving in ... תוך ציון מדינת היעד. חוקי התנועה הם החוקים שישמרו עליך בחיים – עדיף לדעת אותם מאשר עוד כמה פרטים אודות אתרים היסטוריים או כתובות של מרכזי קניות.
אם אתה עומד לשכור רכב, מומלץ שתקרא גם את הפוסטים הבאים:
- כדאי לך לוודא שסוכנות השכרת הרכב תהיה פתוחה גם בשעה שתגיע אליה.
- ייתכן מאד ואתה יכול לחסוך את עלות נהג נוסף בהשכרת רכב. קרא מהם התנאים לקבלת פטור מתשלום זה.
- בדיקה קצרה שמכסה פתח התדלוק סגור ומהודק יכולה להציל לך את הטיול/הנסיעה בחו"ל.
בנושא ביטוח לרכב שכור: שראשי התיבות לא יבלבלו ויטעו אותך. CDW משמעותו Car Damage Waiver - זה הביטוח עצמו. זה לא שחרור מהשתתפות עצמית ולא מגן עליך מפני כיסוי נזקים קטנים גם נזקים כמו קרע בצמיג עקב עליה על מכשול כלשהו. השחרור מהשתתפות עצמית הוא רק SCDW - Super CDW. בחברות אחרות הוא נקרא SLI - משמעותו Supplementary Liability Insurance. שים לב שאתה עדיין צריך לבטח את הנוסעים בביטוח כלשהו - דרך ביטוח הרכב או ביטוח הנסיעות. שים לב וודא שאתה מבוטח כמו שצריך לפני שאתה עולה על הכביש.
רשיון נהיגה בינלאומי - אתה חייב שיהיה לך רשיון כזה אם אתה מתכנן לנהוג בחו"ל. אתה לא חייב להוציא אותו רק במ.מ.ס.י - תוכל למצוא באתר משרד התחבורה את רשימת בתי העסק המנפיקים רשיונות נהיגה בינלאומיים. הנה הקישור לרשימת בתי העסק המנפיקים רשיונות נהיגה בינלאומיים.