top of page

|

טיפים לראיון עבודה
טיפים לראיון במקום עבודה חדש

אל תופתע אם המראיין/ת שלך עצמ/ה עיניים במהלך הראיון? זו שיטה ידועה של מראיינים להתעלם מכל מיני גורמים חיצוניים המשפיעים על המסר המתקבל - שפת גוף מטעה או מבט עיניים מטעה. אל תילחץ ואל תסיק מסקנות שליליות אשר עלולות לפעול נגדך. זו טכניקה מוכרת. המשך לומר את דבריך בבטחון ובדרך עניינית.

שאלות מאתגרות בראיון עבודה - מומלץ לחשוב מראש על תשובה.
 

בראיון משאבי אנוש עולות שאלות פתוחות הבוחנות את התאמתך לארגון ולתפקיד. תשובה 'בשלוף' או תשובה מגומגמת עלולה לפגוע בסיכוייך לזכות במשרה. הקדש כמה דקות והגע לראיון עם תשובה מוכנה.

 

עודכן ב-02.10.2014 מעבר לכל השאלות הרבות שתמצא ברשת, להלן מספר שאלות מאתגרות העלולות לעלות ולהיות מופנות אליך במהלך ראיון עבודה בכלל וראיון משאבי אנוש בפרט. הכן את עצמך כבר עתה עם תשובה קולחת אשר תעלה את סיכוייך לזכות במשרה הנחשקת.

באופן כללי, אתה חייב לזכור כי מנהל מסתכל על ראיון העבודה ורואה בו כמייצג את האינטרקציה שלו איתך כעובד שלו במהלך שנות העבודה. הדרך בה אתה עונה לשאלה מתורגמת מייד למאפיין את אופן העבודה איתך. סרקזם, התנשאות, התחמקות, התעקשות, התפלספות, שפה גבוהה מדי, שפה נמוכה מדי - כל תכונות אלו - וגם אחרות - מתורגמות למאפיין קבוע שלך - דבר העלול לפסול אותך.

 

במהלך ראיון העבודה יופנו אליך שאלות פתוחות אשר נועדו לבחון האם אתה מבקש הנחיות נוספות או עונה בנוחות עם כל המרחב שניתן לך בשאלה פתוחה כזו או אחרת. גם כאן, המנהל מודד בעצם כיצד תתמודד עם הנחיות שתקבל לביצוע משימה מסוימת.

 

התאמה לארגון ולתפקיד

  • "ספר לי על עימות (מקצועי, בינאישי) שהיה לך במקום עבודה קודם ואיך ניהלת אותו. - כדאי שתוכל לענות על כל אחת משתי האפשרויות למקרה שישאלו אותך על עימות מסוג ספציפי.

  • "תאר לי את התנהלות המנהל שהכי פחות אהבת, ומדוע - כאן המנהל בודק האם צורת העבודה שלו תהיה נוחה לך או שעלולים להיות לכם קצרים בתקשורת.

  • "מהי, או מה היתה, תדירות הפגישות שלך עם המנהל הישיר שלך?" - פעם בשבוע? פעם ביום? לאיזו מטרה? (המטרה היא לדעת האם היית מנוהל במיקרו או במקרו - האם נתנו לך הוראות תכופות ומדויקות או התוו לך תכנית עבודה 'בגדול' ואתה מימשת אותה ועדכנת על התקדמות הביצוע).

  • "תאר לפני מהם החלקים שהכי פחות אהבת בתפקיד/ים הקודם/ים שעשית" - כאן המטרה היא לדעת האם התפקיד המוצע מתאים לך.

  • "אם הייתי נותן לך את האפשרות לבחור כל תפקיד, בכל מקצוע, בכל תחום, בכל חברה - כל תפקיד בעולם - איזה תפקיד היית בוחר?" ואז אחרי קבלת התשובה "מדוע הצבעת על תפקיד זה?". אל תחשוב לענות 'התפקיד המוצע בדיוק'. אף מנהל לא יקבל את התשובה כאמינה. אם אתה מועמד לתפקיד נהג זה ברור שהיית מעדיף להיות טייס. אם אתה מתמודד על תפקיד פרמדיק אז זה ברור שהיית מעדיף להיות רופא וכו'. אתה חייב לציין תפקיד 'גדול יותר' אך באותו תחום - וגם לדעת להסביר מדוע.

  • "ספר לי על טעות שעשית בתפקיד הקודם?" ואחרי שתענה, ישאלו אותך "כיצד תימנע מלעשות אותה שוב?" (בשאלה זו מצפים ממך לקחת אחריות על מקרים של אי-הצלחה. התנערות מאחריות והטלת האשמה על אחרים לא תוסיף לך נקודות. זה לא אומר שאתה חייב לספר על הטעות הגדולה ביותר שעשית אך בהחלט עליך להראות שהפקת את הלקחים ואתה פעלת ופועל לתקן את הטעויות שלך).

  • "ספר לי על משבר שניהלת בתפקיד הקודם שלך".

  • "מה היו הסיבות לעזיבת התפקיד/ים הקודם/ים שלך?" (צריך לענות מעבר ל-"מיציתי את עצמי", השאלה היא מדוע עזבת באותה נקודת זמן ספציפית – נפתחה הזדמנות אחרת למלא תפקיד טוב/בכיר/הולם יותר, צברת את הניסיון אשר נדרש לך לתפקיד החדש, או שמסיבות אחרות כגון התחלף המנהל - ואז קרוב לודאי שתדרש לספר מדוע חילופי המנהלים גרמו לך לעזוב - או הארגון נכנס למשבר והתחילו גלי פיטורים שפגעו בשגרת העבודה, גיליתי שלא היה קשר בין המשימות שנדרשתי למלא לבין הגדרת התפקיד אליו גוייסתי, המשרה היתה זמנית ועם חזרת העובד/ת שהחלפתי לא יכולתי להשאר, עברתי דירה וכו'). זכור כי המגייס תמיד יחשוש שהסיבה לעזיבתך את תפקידך הקודם תהיה הסיבה שתגרום לך לעזוב את התפקיד אליו הוא מגייס אותך.

  • "איך הממונה הקודם היה מתאר אותך כעובד?" - התשובה לשאלה זו יכולה להיות דומה במידה מסוימת לתשובה לשאלה מהן התכונות החיוביות שלך (יכולת לימוד עצמי, יוזמה, אחריות ואכפתיות, אופטימיות ויצירת אוירה חיובית. וזאת מעבר לאמינות שהיא תכונה בסיסית נדרשת).

  • אם אשאל אותו על החסרונות שלך, על אילו יוכל להצביע?"

  • "מדוע הגשת מועמדות לתפקיד?" / "מדוע אתה רוצה לעבוד בארגון/חברה שלנו?" - זהו המקום לציין את הערך המוסף שאתה מביא איתך לתפקיד המוצע והעובדה שהתפקיד המוצע (בחברה/בארגון הספציפי/ת) יאפשר לך להביא לידי ביטוי בצורה טובה את יכולותיך, הנסיון שצברת עד כה ואת תכונות האופי שלך (ולכן אתה צריך לדעת פרטים על החברה, תחומי עיסוקיה ומטרותיה). בכל מקרה, אסור לך שיווצר רושם אצל המראיינ/ת שאתה מעונין בתפקיד מחוסר ברירה או שכל הענין שלך הוא במשכורת גדולה יותר. כמו כן, עליך להבליט את התאמתך לתרבות הארגונית של החברה אליך אתה מעונין להצטרף (הדגש את החלקים בנסיונך ובכישוריך אשר יאפשרו לך השתלבות טובה ומהירה יותר בחברה).

  • "איך אתה רואה את עצמך משתלב עם קולגות הרבה יותר צעירים/מבוגרים ממך?". (תשובה כמו "אני לא רואה כל בעיה..." כבר אומרת שאתה חושב שיש כאן בעיה. לך על דרך החיוב. "שילוב מצוין", "ראיה בוחנת וחוקרת מצד אחד וניסיון של שנות עבודה מצד שני" וכו'.

  • (בהנחה שאתה מובטל) : "מה עשית בכל פרק הזמן מאז עזבת את מקום העבודה האחרון?" - ("למדתי/לקחתי מספר קורסים בתחום ...", "התנדבתי ב-...").

  • ברשת קיימים עשרות מאמרים בהם נזכרת השאלה "מהן החולשות - או החסרונות - שלך?" - בכולן גם נכתב לא לענות "פרפקציוניזם" או "קפדנות" או "דייקנות". פשוט לא (כולם עונים את תשובה זו. זו תשובה שחוקה ואף מראיין לא יקבל אותה). במאמרים אחרים נכתב גם (כמובן מאליו) לא לומר שאתה "לא אמין", "לא ממושמע" או "לא מקבל מרות", "לא מתפקד בצוות" - אבל באף מאמר לא כתוב מה כן לומר. בקצרה: צריך לציין חולשות אמיתיות - לא חוזקה כמו דייקנות שמוצגת כחולשה. כדוגמא לחולשות כאלו ניתן לציין "Pushy" או תחרותי או ישיר מדי. חובה גם לציין כי אתה מודע לחולשות אלו ועובד על עצמך כדי לתקן אותן. את תכונת הפושי אתה מנסה להפוך לאסרטיביות רגילה. את התחרותיות (שהיא בעיה למי שעומד לעבוד בצוות) אתה מנסה לעדן ולהפוך להישגיות רגילה מתוך הבנה שחוזק השרשרת תלוי בחוזק החוליה החלשה ביותר שלה. ואת הישירות שלפעמים פוגעת ומעליבה אתה מנסה לרכך בניסוחים עדינים יותר ועדיין להשאר אמיתי. היתרון בחולשות אלו, אשר ניתנו כדוגמא, הוא בכך שברמה נמוכה יותר הן הופכות לחוזקה, לתכונה טובה. כל חברה היתה רוצה שהמנהלים שלה יהיו אסרטיביים, הישגיים וכנים. כעת עליך לחשוב על דוגמאות מאחר וכל מראיין יבקש דוגמאות בהן נתקלת בבעיה עקב החולשות עליהן הצבעת. אפשרות אחרת היא לציין חולשה אשר אינה קשורה למשרה עליה אתה מתמודד. לדוגמא, אם אתה מתמודד על תפקיד מתכנת או מנתח מערכות תוכל לציין כחולשה את יכולות ניהול צוות. אם אתה מתמודד על תפקיד מנהל פרויקט אתה יכול לציין כי יש לך קושי להתמקד במשימה אחת (כתיבת מסמך אחד לדוגמא) במשך יום שלם (וזאת בראיה שמנהל פרויקט עוסק באספקטים רבים של הפרויקט (תקציב, פגישות, תיעוד, דיונים, דיווחים וכו').

  • "מה הציון שתתן לעצמך בסדר, ארגון ודיוק בפרטים?", "התוכל לתת בבקשה דוגמאות לאופן ההתנהלות שלך בתחומים אלו?". כאן תצטרך להוכיח דוגמאות לאופן ההתנהלות המסודר והמאורגן שלך.

  • "כיצד תנהל עשרות משימות במקביל?" - כאן עליך לציין אמצעי בו עשית שימוש בניהול עשרות המשימות, אפליקציה סלולארית או מרכיב ה-Tasks בתוכנת ה-Outlook של ה-Office במחשב.

 

כניסה לתפקיד

  • "נאמר שקיבלת את המשרה, תאר לי את התכנית שלך לכניסה לתפקיד?", "תוך כמה זמן לדעתך מקבלתך לעבודה תוכל לבצע את התפקיד שלך באופן עצמאי?"

  • "נכנסת לפרויקט / קיבלת מערכת / קיבלת מסגרת / במשבר, מהי התכנית שלך, שלב אחר שלב, להחזיר אותו/אותה למסלול תקין?"

  • "איך אתה חושב שתשתלב בחברה/ארגון כמו שלנו?", "מה יתרום להצלחה שלך בחברה/ארגון שלנו?" (האם יש לך ניסיון בעבודה בארגון בעל אותו אופי – סביבה בינלאומית, בירוקרטית, חברה קטנה, חברת הזנק/סטארטאפ וכו'?). בתשובה לשאלה זו אתה חייב לציין פרטים מהנסיון, ההכשרה והאישיות שלך המעידים על ההתאמה שלך לתרבות הארגונית של החברה ולאופיה (ולשם כך, אתה חייב להכיר את החברה ואת אופי העבודה בה...).

שאלה מבלבלת למועמדים לתפקידי ניהול: "האם אתה יותר מנהל או יותר טכנולוג?" (ה-'טכנולוג' בהנחה שמדובר בחברה טכנולוגית. באותה מידה זה יכול להיות כלכלן בתחום פיננסי) – אין תשובת בית ספר לשאלה כזו. כל תשובה תהיה לא טובה באותה מידה. שאלה זו דומה לשאלה "האם תנין הוא יותר ירוק או יותר ארוך?" יכול להיות שכל מטרתה של השאלה היא לראות כיצד אתה 'חותך' דברים. אל תתפלסף. תחליט בעצמך, על פי דרישות המשרה, מה המראיינת רוצה לשמוע ותדע לנמק אם תבקש זאת ממך.

 

שאלה למועמדים לעבודה בחברה פרויקטלית/טכנולוגית: "מהם ההבדלים בין עבודה/ניהול בפרויקט פנימי לבין עבודה/ניהול בפרויקט חיצוני?. רמז: יש הבדלים, והבדלים גדולים (בכל הקשור ל-KPI-ים, P&L, תיעדוף, עמדת ספק/לקוח וכו').

 

דרך אגב, אם זה יקרה לך אתה לא תהיה הראשון: כדאי לך להיות מוכן לבקשה כמו "ספר לי בדיחה טובה ששמעת לאחרונה" או "ספר לי מקרה מצחיק/מביך/מוזר שקרה לך" ומיד אחר כך "איך הגבת?". "מה מוציא אותך מהכלים?". מוזר מאד אבל אמיתי. היה מוכן לשאלות כאלו וזה עוד לפני שהגענו לראיון של פסיכולוג...

 

ובנושא תחביבים: אם אתה הולך לציין שהתחביבים שלך הם קריאת ספרים, טיפוס הרים או ריצות ניווט, מומלץ מאד שתוכל לציין בזריזות שלושה שמות של ספרים שקראת, שלושה הרים משמעותיים שטיפסת עליהם או שלושה מסלולי ניווט בהם רצת - ובאיזה מסגרת טיפסת או רצת. גימגום בתשובה לשאלה המבקשת פרטים תוריד לך נקודות או תפסול אותך לגמרי על אמינות.

 

וטיפ אחרון וחשוב מאד: כנס לאתר האינטרנט של החברה וקרא עליה ועל מוצריה ולקוחותיה. חפש אותה בגוגל וקרא עליה באתרי חדשות - מיזוגים, שינויים מבניים, חוזים אשר נחתמו לאחרונה. רוב הסיכויים שישאלו אותך שאלות כגון: 'מה אתה יודע עלינו?', 'האם נכנסת לאתר האינטרנט שלנו?' - חוסר היכולת לענות עלול להציג אותך באור שלילי ביותר, כמועמד שכל עניינו הוא מקום עבודה, ולא כל כך משנה היכן.

 

בכניסה לכל ראיון, ברגל ימין, זכור שלאורך כל הראיון חובה עליך להקרין שלושה מרכיבים באישיות שלך - איכות אישית, רצון ונחישות וגישה חיובית. אף מקום עבודה לא יקלוט מועמד בינוני.

באופן כללי, במהלך הראיון הקצר המנהל מנסה להעריך איך הוא צפוי לעבוד איתך בשנים הקרובות. נסיונות "למרוח" את המראיין, לענות על שאלה אחרת מזו אשר הוא שאל, להאריך בפרטים לא רלוונטיים, כל אלו עלולים ליצור רושם אשר יביא לפסילת המועמדות שלך. המראיין מסתכל על אופן התשובה שלך ואומר לעצמו 'כאשר אתן לו משימה, או אשאל אותו שאלה, כך בדיוק הוא יתנהג'. לכן ענה על כל שאלה בקצרה ולעניין.

הפוסט הזה עזר לך? חסך לך? זמן? כסף? - אפשר להחזיר טובה לאתר השועל גם על ידי תרומה קטנה יותר ממחיר כוס קפה - גם אם של שקלים בודדים - אשר ישמשו לפיתוח ותחזוקת האתר. לתמיכה לחץ כאן

 

תודה ובהצלחה!!!

טיפים בנושא שאלות בראיון עבודה
bottom of page