top of page

|

טיפים בחיפוש המשרה הבאה

את שיחות הטלפון שאתה מנהל עם המגייסות קיים בעמידה.  העובדה שאתה עומד תביא לכך שאתה תקרין יותר אנרגיות במהלך השיחה - וזהו מסר לא מילולי שיעבור אל הצד השני ויצור רושם טוב יותר לגבי מידת האנרגטיות שלך.

טיפים להסכם שכר
דיון שכר

את המשא ומתן בנושא השכר נהל באסרטיביות. מצד אחד שיחת השכר קובעת את רמת ואיכות החיים שלך בשנים הקרובות. מצד שני, ניהול המו"מ בדרך לא נכונה עלול להביא לפיצוץ התהליך ופסילת המועמדות שלך. התעקשות על זוטות עלולות להציג אותך כקטנוני וכעובד שיהיה פשוט בלתי אפשרי לעבוד איתו. לעיתים יהיה עליך לגלות יצירתיות ולהציע אפשרויות כמו 'תוספת ביגוד' במקום העלאה או קביעת שכר התחלתי מסוים תוך הגדרה כי תוך שנה תהיה הערכה של ביצועיך ודיון שכר חדש.

חיפוש אחר המשרה הבאה
כמה טיפים חשובים שכדאי לדעת לפני שמתחילים בחיפוש עבודה.

 

גם השיחה לתיאום ראיון עבודה היא ראיון עבודה בפני עצמו. הפצת קורות החיים בדרך לא ממוקדת תגרום נזק ודאי. ולפעמים כדאי ללכת לקואוצ'ר בתחילת התהליך. ויש עוד המלצות. 

 

  • קרא פוסט נפרד העוסק בנושא הכנת דף קורות חיים מעודכן ומשולב – העבר את דף קורות החיים שלך לבדיקה של קולגות וחברים עוד לפני שתפיץ אותו. דף קורות חיים באנגלית חייב לעבור בדיקה של קולגות וחברים שאנגלית זו שפת האם שלהם – קרא את הפוסט הנפרד בנושא זה. שגיאות באנגלית - גם שגיאות הקלדה - יגרמו לך נזק של ממש.

  • לגבי שגיאות דקדוק, הקלדה וכו' בדף קורות החיים - הן הגורם מספר 1 לפסילת דפי קורות חיים. מעסיקים ומגייסים מייחסים את טעויות אלו לרשלנות ומפרשים אותן כחוסר תשומת לב לפרטים וחוסר אכפתיות לגבי איכות העבודה שתבצע במסגרת תפקידך. מאחר והעין רואה מה שהיא רוצה לראות תוכל 'לעלות' על שגיאות הקלדה רק אם תתן לחבר לבדוק את דף קורות החיים. לגבי תיקון אוטומטי של מעבד התמלילים (Word לדוגמא): אל תסמוך עליו במאת האחוזים. התיקון האוטומטי עלול לבחור במילה הכתובה נכון אך בעלת משמעות אחרת מזו שביקשת לתת. לדוגמא, אם רצית לכתוב את המילה תקציר באנגלית וכתבת Sumery, התיקון האוטומטי עלול להחליף את המילה השגויה ב-Summery (שפירושו קייצי) במקום Summary (תקציר).

  • שני טיפים קצרים לגבי דף קורות החיים - אל תציין בדף קורות החיים ניסיון תעסוקתי אם אינו רלוונטי לתפקיד אליו אתה מגיש מועמדות. אל תכניס לדף קורות החיים נופך אישי על ידי ציון תחביבים, פתגמים וכיו"ב. 

  • בנה פרופיל LinkedIn אשר יתאים לדף קורות החיים שלך. העבר גם אותו בדיקה של קולגות וחברים שאנגלית זו שפת האם שלהם. שגיאות באנגלית יגרמו לך נזק של ממש.

  • הערך לראיונות מבחינת הופעה – קרא פוסטים נוספים בנושא זה.

  • אם לא היית בראיונות עבודה במשך זמן מה – שקול לעבור אימון (קואוצ'ינג) בתחום זה. לא צריך סדרת פגישות. פגישה אחת בת שלוש שעות יכולה לעשות את השינוי הרצוי.

  • ברשת קיימות רשימות אינסופיות של שאלות מכשילות בראיונות עבודה – חפש ומצא אותן. דע מה לומר לכשישאלו אותך. באתר זה קיים פוסט נפרד העוסק בנושא שאלות מאתגרות כאלו.

  • הכן לעצמך דף אקסל ובו העמודות הבאות: שם חברה, שם איש קשר, תאריך, פעולה (מה בוצע – משלוח קו"ח, שיחת טלפון, ראיון), תאריך יעד לפעולה הבאה (בדיקה, ראיון נוסף, מבחן). היעזר בצבעים (ירוק, צהוב, אדום, אפור) על מנת לסמן את סבירות האופציה: מתקדמת, פתוחה, בסבירות נמוכה, סגורה. אקסל זה יעזור לך לנהל את פניותיך לחברות השונות, ואולי אף אנשי קשר שונים באותה חברה, ולציין לעצמך את תאריך היעד לפניה הבאה (לתשובה, לבדיקה). כך לא תתקשר מוקדם מדי וגם לא תתן לאופציות לחמוק לך מבין האצבעות. קרא פוסט נפרד העוסק בנושא זה בדיוק.

  • זכור: גם השיחה לקביעת הראיון היא ראיון בפני עצמו (המגייסת שומעת את קולך, את חיתוך הדיבור שלך, מודדת את גמישותך וגישתך). את שיחות הטלפון עם המגייסות נהל בעמידה. העובדה שאתה עומד תביא לכך שאתה תקרין יותר אנרגיות במהלך השיחה - וזהו מסר לא מילולי שיעבור אל הצד השני ויצור רושם טוב יותר לגבי מידת האנרגטיות שלך.

  • לגבי השאלה על ציפיות השכר שלך: אל 'תפוצץ' את העסקה עוד בשלב הגישושים. המטרה שלך היא להגיע לראיון ולהוכיח את יכולותיך. על המחיר תתווכח בשלב מאוחר יותר – בשאיפה להגיע אליו.

  • לגבי המענה לשאלה 'מהן ציפיות השכר שלך?' מומלץ לענות בטווח אשר מחד לא יציג אותך כמגיע ממדרג מקצועי נמוך ומאידך לא יציג אותך כבעל ציפיות שכר גבוהות אשר יתפטר ויעזוב בהזדמנות הראשונה שמקום אחר יענה עליהן.

  • טווח השכר צריך להתחשב במספר פרמטרים לא ידועים כגון: תשלום בגין שעות נוספות, כמה אחוז מהשכר נחשב להפרשות לפיצויים וקרן השתלמות (האם כל ה-100 אחוז או רק 80), כמה ימי חופשה ניתנים בשנה (11 או 24 – זה הבדל ענק). יש אופציית רכב או אין?. מיקום העבודה: קרוב/רחוק מהבית? האם המשרה זמנית או לטווח ארוך?. אם כך ההמלצה היא לנקוב בסכום "פלוס/מינוס" חמש עשרה אחוז "בתלות במרכיבי השכר, ימי החופשה ושאר התנאים" (התנאים שצוינו לעיל).

  • לגבי הסכומים שאתה נוקב בציון השכר המבוקש: ההמלצה היא לא לנקוב במספרים עגולים מדי. "10,000", "15,000" וכד' כי אם במספרים קצת יותר מדוקים. "11,500 פלוס מינוס X אחוז בתלות בשאר נתוני השכר", או "בין 10,500 ל-12,500 בתלות בשאר הנתונים". על פי מחקרים פסיכולוגיים שנעשו בתחום זה, המעסיק שלך יתייחס ברצינות גדולה יותר לסכומים המדויקים יותר שציינת, מאחר ויניח כי השקעת מחשבה וחישובים לפני שנקבת בו בעוד שסכום 'עגול' מדי יראה כאילו וזרקת אותו לחלל האויר בלי מחשבה מרובה.

  • לגבי השאלה "כמה הרווחת במקום העבודה הקודם?": כמו בשאלה "מהן ציפיות השכר שלך?". סכום גבוה מדי עלול לפסול אותך וסכום נמוך מדי יכול להביא את המראיין/ת למסקנה שאתה מגיע מדרג נמוך. אם אינך רוצה לענות כדי לא להכשיל את עצמך אז שקול לענות כי בנושא השכר התחייבת למעסיק הקודם לשמור על סודיות. כל מעסיק מצפה מעובדיו לכבד התחייבויות - אולי טיעון זה יגרום למראיינ/ת לעבור לנושא הבא.

  • לך לראיונות גם במקומות עבודה שאתה בטוח שלא תעבוד בסופו של דבר - בכל ראיון עבודה תלמד דבר או שניים (שאלה מקצועית, שאלת משאבי אנוש, פרטים לגבי החברה שביקרת בה או המוצר שלהם) - פרטים ושאלות אשר יכינו אותך לראיון העבודה שיבוא אחריו.  אם יצאת מהראיון בתחושה של 'שיט, איך התקילו אותי עם השאלה הזו? ולמה גמגמתי בתשובה לשאלה ההיא?' אז בכל זאת הרווחת משהו מראיון העבודה הזה. בראיון העבודה הבא תענה על שתי שאלות אלו בתשובה קולחת. קרא כמה טיפים לגבי הרושם הראשוני שאתה עושה עוד לפני שראיון העבודה מתחיל.

 

בחירה בין מספר הצעות עבודה

  • לברי המזל שבפניהם עומדות מספר הצעות עבודה, מומלץ לעשות עבודת מודיעין לשוחח עם עובדים אשר עבדו או עובדים בחברות אלו ולקרוא חוות דעת עובדים על החברות המציעות. האם חברות אלו עומדות לפני שינויים ארגוניים? האם קיימים בהם סכסוכי עבודה? האם החברה בצמיחה או שקיעה? ברוב בפעמים המידע נמצא במדורים הכלכליים של רוב אתרי החדשות ובאתרים המיועדים לחוות דעת עובדים.

  • בבחירת מקום עבודה שים לב לפרטים הבאים:

  • האם מדובר בחברה בה קיים ועד עובדים אשר יגן עליך ועל תנאי ההעסקה שלך? האם אתה צפוי לקבל קביעות אחרי מספר שנות עבודה ולא להיות מפוטר שרירותית עקב שינויים ארגוניים בחברה והחלפת הנהלה?

  • האם מדובר בחברה בינלאומית אשר יכולה בנקל להעביר את מוקד עסקיה לחו"ל - תוך החלפת כח האדם היקר בכח אדם זול הקיים במדינות מתפתחות?

  • האם מדובר בחברה צעירה ודינאמית אשר לא דואגת לשמר את עובדיה הותיקים והמנוסים ובעצם מחליפה אותם בצעירים במטרה לצמצם עלויות?

  • זכור: גם חברה מצליחה ביותר עלולה להפוך ללא רלוונטית עקב התפתחות הטכנולוגיה (ע"ע נוקיה אשר היתה ענק טכנולוגי בשנות ה-90 וכ-20 שנה אח"כ נעלמה מהשוק עם כניסת הטלפונים החכמים של אפל וגוגל). האם אתה עלול למצוא את עצמך מובטל עקב מיזוגים ורכישות שיכללו גם את החברה שבה אתה עומד לעבוד?  

  • שים לב: באף מקום עבודה אין חסינות מפני פיטורין אך יש חברות שהעבודה בהן דומה להשקעה במניה בסיכון. הרווח גדול אך גם הסיכון להפסיד. האם אתה יכול לעמוד בסיכון להיות מפוטר בגיל 40 פלוס? האם המשכורת שלך משקפת את הסיכון הגבוה שאתה נוטל על עצמך? ואולי עדיף לעבוד תמורת שכר נמוך במקצת ולא להיות חשוף לסיכון זה?

  • קח בחשבון: יש הרבה מבוגרים העובדים בשוק ההייטק - אך כלל לא בטוח שאם יפוטרו ימצאו את דרכם חזרה למקום עבודה אחר (...).

  • עליך לדעת: המפוטרים אינם בהכרח העובדים הפחות טובים. הקביעה מי יפוטר נשענת על חוות הדעת התקופתיות הנכתבות על כל עובד פעם או פעמיים בשנה. ההנהלה מחייבת כל מנהל להעריך את עובדיו כך שתהיה התפלגות נורמאלית (עקומת פעמון, עקומת גאוס) של הציונים בין העובדים. דרישה זו גורמת לכך שמנהלים חייבים לתת ציונים נמוכים לחלק מהעובדים גם אם עובדים אלו הם עובדים מצוינים. הדבר גורם גם לכך שבשעת צמצומים עובד מצוין ממחלקה מסוימת עלול להיות מפוטר בעוד עובד פחות טוב ממנו נשאר בחברה וממשיך לעבוד בה רק מאחר והוא שייך למחלקה אחרת ועובד עם צוות אחר ותחת מנהל אחר (אין ראיה מערכתית רחבה כי אם ראיה צרה ברמה מחלקתית). האם בחברה שבה אתה מבקש לעבוד קיימת תחלופה קבועה ויזומה של אחוז מסוים של העובדים במטרה לטייב את משאבי האנוש בחברה?

bottom of page