top of page

|

טיפים והמלצות ברכישת רכב

אם אתם עומדים להרחיב את המשפחה, ומתלבטים איזה רכב לרכוש, בדקו גם האם עגלת תינוקות נכנסת לתא המטען של המכונית (תתפלאו אבל עגלת ילדים מדגם מטריה, הנכנסת לתא המטען של דיהטסו סיריון קטנה, אינה נכנסת לתא המטען של סוזוקי סוויפט הגדולה ממנה) והאם ניתן לנטרל בקלות את כרית האויר הקדמית הימנית. קראו עוד בנושא כרית האויר.

טיפים והמלצות ברכישת רכב

אפשר לייבא באופן פרטי גם רכב משומש - גם אם אתה לא תושב חוזר - ובהנחה משמעותית. באפשרותך לעשות ייבוא אישי של רכב משומש אם מדובר ברכב היברידי אשר אינו נמצא 'על הכביש' יותר משנתיים. היתרון: אחוז המס על רכב כזה הינו 30% במקום 113%. המגבלה: אין אפשרות למכור את הרכב במשך שנה. החסרון: התעסקות עם ניירת והמתנה לרכב. אם אינך לחוץ תוכל להנות מחסכון משמעותי - לרכוש רכב חדש יחסית במחיר נמוך יחסית. אם ניירת היא הבעיה: יש חברות אשר יעשו את עבודה זו עבורך - עבור עמלה כמובן. שקול זאת.

טיפים למוכר רכב

מוכר את הרכב? - איך תבטיח את עצמך שלא תקבל צ'ק ללא כיסוי או שטרות כסף מזויפים? אם הרוכש מסכים לשלם עם המחאה בנקאית (ולא כולם מסכימים) אז חובה עליך לוודא שההמחאה אינה מזויפת - בהתקשרות אל סניף הבנק אשר הנפיק את ההמחאה. אפשרות אחרת היא לקבל שטרות מזומן אשר משך הרוכש מחשבון הבנק שלו ואתה מקבל את השטרות ישירות מהפקיד. אפשרות נוספת היא העברת זה"ב - זיכויים והעברות בזמן אמת - כך שאתה יכול לראות באפליקציה של הבנק מתי בדיוק הכסף הועבר ונכנס לחשבון הבנק שלך ואז לבצע את העברת הבעלות על הרכב בסניף הדואר. כדאי להגיע להסכמה גם בנושא זה עוד לפני שלוחצים ידיים.

טיפים למוכר רכב

קונה רכב משומש? -לפני שאתה לוקח רכב לבדיקה, באפשרותך לבדוק את ההיסטוריה של תביעות הביטוח של הרכב. הבדיקה בעלות שקלים בודדים נעשית באתר האינטרנט של מרכז הסליקה של חברות הביטוח. בכתובת www.slika-ins.co.il

 משיקולי הגנת הפרטיות רק בעליו של הרכב (מוכר הרכב) יוכל להוציא את הפרטים. קרא פרטים נוספים בכתבה אשר התפרסמה בעיתון ישראל היום. הנה קישור לכתבה אשר התפרסמה יום שישי, 9.3.2018. 

בקש ממוכר הרכב להביא לך עותק של היסטוריה זו - עם כל הפרטים - גם אם אתה תחזיר לו את עלות הפקת הדו"ח - ושמור אותה.

רכישת רכב משומש - כמה מילים קטנות שיחסכו ממך בעיות גדולות. 

 

רכב "תקין" זה לא אומר שלא "תוקן". ואם תוקן, מדוע ולמה התקלקל? תאונה היא לא רק פגיעה במנוע או בשלדת הרכב (ה-שאסי). האם לא תרצה לדעת שהרכב נפגע ולאו דווקא בתאונה? כמה המלצות שיחסכו את עלות (וזמן) בדיקת רכב שלא תקנה בשום מחיר. קח דף ועפרון ותתחיל לרשום שאלות ונושאים לבדיקה במעמד בחינת הרכב.

 

עודכן ב-28.5.2015 קניית רכב משומש היא משימה מתסכלת. כמה פעמים נסעת לראות רכב מפרטי, ללא תאונות, והתברר כי הוא מליסינג פרטי או קיבל מכה בדלת (שהוחלפה) והחדשה נצבעה בגוון קצת שונה?

 

בדיקת בעלים קודמים

משום מה נראה למוכרי רכב שליסינג פרטי זה לא ליסינג. גם אם אתה תסכים עם קביעה זו, האם אלו שתרצה למכור להם את הרכב בעוד זמן מה יחשבו כמוך? לכן, שאלה ראשונה בטלפון: מי הבעלים הרשומים של הרכב ברישיון רכב?

 

במקרה והרכב אינו יד ראשונה, האם אחד הבעלים הקודמים ברישיון הרכב היה ליסינג?, חברה?, חברת השכרה? מונית? או גורם פרטי?

 

בדיקת הרכב

משום מה, נדמה למוכרי רכב ש-"תאונה" היא רק במקרה והייתה פגיעה בשלדת הרכב (שאסי). לכן, שאלה שנייה בטלפון: "האם הרכב עבר תיקוני פחחות כלשהם?" האם לרכב שריטות? מעיכות? פגוש משוחרר? האם כל החלקים מקוריים?

 

חובה לזכור: "תקין" זה לא אומר שהרכב לא תוקן בעבר – ואם תוקן אז עולה השאלה מה גרם לקלקול? האם לא תרצה לדעת שהרכב נפל לבור בכביש, נפגע והוחלף לו אחד הסרנים, בולמים, ציריות? האם זה נכון לומר שלא עבר תאונה? האם זה אומר שהנסיעה שלו תהיה "חלקה"? אולי כן, ואולי לא.

 

החלטת לבדוק את הרכב לעומק? בדיקת מוסך פשוטה אצל המוסכניק שלך – תוך העלאה על הרמפה/הליפט – עוד לפני בדיקת מכון הרישוי (שהיא חובה בפני עצמה) – עשויה לגלות דברים שיחסכו לך את עלות הבדיקה במכון הרישוי.

 

בדוק האם הרכב 'עבד קשה'.

 

גם אם אינך מבין דבר במכונאות רכב, הרם את מכסה המנוע ובחן את המנוע. האם יש עליו שכבת חול דק ("פודרה"). אם המנוע נקי מדי חפש את סימני הפודרה סביב החלקים החשמליים - אותם לא ניתן לשטוף בקיטור לקראת המכירה. התכופף ובדוק גם אם אין סימני חיכוך בגחון הרכב. שני  סימנים אלו מעידים שהרכב נסע בדרכים לא סלולות והציריות ובולמי הזעזועים "עבדו קשה".

 

בדוק אם אין על "הכנף" סימני מדבקות המציינות את לחץ האויר הנדרש בצמיגים (זה מעיד שהרכב עבר מיד ליד כרכב שירות) או סימני מדבקות לוגו של חברה (על הכנפיים האחוריות). בדוק את דפנות תא המטען וגב המושב האחורי וחפש סימני מכות ושריטות (זה מעיד על כך שהרכב שימש להובלת מטען/סחורה/ציוד).

 

מוסכים ראשיים יוכלו לתת לרוכש הרכב את היסטוריית הרכב אם הרכב טופל ותוקן באחד ממוסכי הרשת. אלו נתונים שרוכש הרכב לא יוכל לקבל אם הרכב טופל במוסך פרטי קטן.

רכישת רכב היברידי

ברכישת רכב היברידי - בדוק את גיל הסוללה העיקרית, האחורית, של מנוע הרכב ההיברידי. שים לב: אורך חיי סוללה זו הוא כ-4-5 שנים. האחריות על סוללה זו היא בדרך כלל שלוש שנים (כמשך האחריות שנותן היבואן לרוכש רכב חדש). כלומר, בשנה  הרביעית והחמישית לחיי הסוללה צפויה לרוכש הרכב הוצאה העלולה להגיע לסכום של 40,000 ש"ח - לצורך החלפת הסוללה העיקרית בחדשה. רוכשים רבים של רכבים היברידיים אינם מודעים להוצאה צפויה זו. 

 

בדוק שהרכב אינו משועבד, מעוקל או ממושכן.

 

ובסוף, לא לשכוח בדיקה שהרכב אינו משועבד, מעוקל או ממושכן. רכבים רבים ממושכנים לבנק בשל הלוואות כספיות שנלקחו על ידי בעליו לצורך רכישת הרכב. רכב ממושכן נרשם במסמכי רשם המשכונות - והדבר לא מופיע במחשבי משרד הרישוי - ולכן לא ניתן לראות זאת בעת העברת הבעלות על הרכב. לכן, ברכישת רכב, חובה לבצע גם בדיקת משכון. גם את בדיקה זו ניתן לבצע בדואר בעלות של כמה עשרות שקלים. שווה את השקט הנפשי.

בדוק שאתה רוכש את הרכב האמיתי: אל תשווה רק את מספר הרכב בין לוחיות הרישוי (לוחיות הפח) ורשיון הרכב (המסמך). חובה חובה חובה עליך להשוות גם את מספר השילדה אותו קשה הרבה יותר לזייף. כבר היו מקרים בהם על רכב גנוב הותקנו לוחיות רישוי (לוחיות הפח) עם מספר אחר והרכב נמכר תוך העברת הבעלות בסניף הדואר (והרי הפקיד בסניף הדואר לא יורד אתכם לחניה לוודא כי מספר השלדה של הרכב תואם את המספר ברשיון הרכב...). אגב, את הטעות אתה תגלה רק במבחן הרישוי הבא... דבר שיעמוד בניגוד גמור לשמחה שלך על כך שרכשת רכב עם טסט לשנה...

 

רכישת רכב מחברת השכרה או ליסינג

 

ברכישת רכב מליסינג הרוכש מקבל אישור מכון רישוי שכל המכלולים אשר נבדקו נמצאו תקינים. כאשר מציגים בפניך מסמך המאשר שמכלולי הרכב תקינים זה לא אומר שהם לא היו מקולקים בעבר ותוקנו וגם לא אומר שהרכב לא עבר תאונות. למרות הפיתוי לחסכון בעלות בדיקת מכון רישוי אל תוותר על בדיקה כזו. תחילה אצל המוסכניק שלך ואח"כ במכון רישוי.

 

הבדיקה במכון הרישוי מהווה סוג של אחריות למצב הרכב ותקינותו. אם הסתמכת על תוצאות בדיקת מכון הרישוי ורכשת את הרכב, מכון הרישוי יתקשה להוכיח שלא התרשל ולא גילה תקלה המתגלה זמן קצר לאחר הבדיקה (תלוי בסוג התקלה ופרק הזמן שעבר מאז הבדיקה). ברשת תוכל למצוא דוגמאות למקרים בהם נמצא כי מכון הרישוי אשר התרשל בבדיקת הרכב חויב בבית המשפט לשלם לרוכש הרכב (אשר הסתמך על תוצאות הבדיקה) את עלות תיקון התקלה.

 

ברכישת רכב מליסינג: הרוכש מפקיד פקדון ולוקח את הרכב לבדיקה במכון. סוכני המכירות מבטיחים כי "במקרה ותמצא פגם מהותי ברכב שלא סיפרנו לך עליו אנחנו מחזירים לך את הכסף'. הרוכש סובר כי במקרה ויתגלה פגם ברכב יחזירו לו גם את עלות הבדיקה במכון בעוד הם מתכוונים רק לפקדון. כדאי לברר זאת לפני שמהמרים על כמה מאות שקלים.

 

התרשמות ראשונית שלך

בדוק את כל חגורות הבטיחות וודא שאינן מלוכלכות, שחוקות או בלויות או אף פרומות. מדובר בחגורות בטיחות. חגורת בטיחות עם סיבים פרומים תפסול את הרכב מלעבור מבחן רישוי.

 

הרם את שטיחי הגומי ובדוק את מצב שטיח רצפת הרכב

קונים רבים שוכחים לבדוק את הגלגל הרזרבי – בדוק גם האם הוא גלגל חדש או שחוק? האם הוא בכלל תקין? בדוק את גיל הצמיג - הוא מצוין ע"ג הצמיג בארבע ספרות. שתיים ימניות מציינות את השנה. שתיים שמאליות מציינות את מספר השבוע בשנה. חלק את מספר השבוע ב-4.3 וגלה באיזה חודש בשנה הצמיג יוצר.

 

בדוק את תאורת לוח השעונים, הדאשבורד, ותאורת תיבת ידית ההילוכים האוטומטית – שלא תגלה כבר בערב הראשון לאחר רכישת הרכב שהתאורה באחד השעונים או בלוח המחוונים אינה פועלת והנה סיבה לבזבז חצי יום אצל חשמלאי הרכב.

 

בדוק את מצב תקרת הרכב, בדוק את הידיות המחוברות לתקרה מעל מושבי הנוסעים ליד הדלתות, הסט לכל הכיוונים את המראות – מראות הצד והמראה הפנורמית – נסה לנענע אותן קלות – בדוק שאינן תלויה על בלימה, בדוק את שתי המראות החשמליות, את כל חלונות החשמל – שכל המנגנונים פועלים באופן תקין. בדוק את הנעילה המרכזית.

 

לגבי מגב אחורי: ישנם דגמי רכב להם מגב אחורי המובנה בתוך זרוע המגב. במקרה כזה להב הגומי הינו חלק מזרוע המתכת. הסבר: בדרך כלל להב הגומי הינו חלק נפרד העולה מספר עשרות שקלים ומותקן בקלות על גבי זרוע המגב. בדגמי רכב מסוימים להב הגומי הינו חלק אינטגרלי מזרוע המגב ובמקרה כזה החלפת להב הגומי 'גמור' (יבש ו/או שחוק) כרוכה גם בפירוק הזרוע - פעולה הנעשית במוסך. במקרה כזה עלות החלפת המגב השחוק עלולה להגיע לכ-200 ש"ח. אם לא 'עלית' על בעיה זו בשלב הקניה תגלה זאת עם רדת הגשם הראשון או במבחן הרישוי (הטסט) הקרוב...

 

בדוק האם הפנסים הראשיים רק מלוכלכים או שהזכוכית בעצם עכורה – זכוכית עכורה לפנס ראשי פוסלת את הרכב מלעבור מבחן בטיחות. יש שתי אפשרויות להתגבר על בעיה זו – הזולה: ליטוש ידני – פעולה המתבצעת במוסך - שמחירה כ-100 ₪ או, היקרה יותר (במקרה שלא ניתן ללטש את הפנס), החלפת פנס ראשי שמחירו יכול להגיע לכמה מאות שקלים.

 

זכרון דברים מחייב כמו הסכם

 

זהירות מחתימה על זכרון דברים. זכרון דברים או הצהרת כוונות מחייבים כמו חוזה. הזהר שלא תפסיד את הפקדון.

 

כקונה, האינטרס שלך הוא שבזכרון הדברים יהיה מצוין כי רכישת הרכב מותנית בתוצאות בדיקת הרכב ושבבדיקה זו לא יתבררו פרטים שלא נמסרו בעת הצגת הרכב (קח בחשבון כי בבדיקה יתכן ויתברר שהרכב עבר תאונה או שברכב קיים נזק למנוע ולמכלולים בטיחותיים אחרים).

 

האם מוכר הרכב יהיה מוכן להתחייב לשלם את עלות הבדיקה במקרה ויתברר במהלך הבדיקה כי הרכב עבר תאונה?...

 

האם מוכר הרכב יתקן על חשבונו את הפגמים שיתגלו במהלך הבדיקה? האם כל פגם? האם רק פגם אשר יפסול את הרכב מלעבור מבחן רישוי?

 

בהסכם רכישה, אתה כקונה, צריך לוודא שהמוכר מתחייב לשלם כל דו"ח חנייה שנרשם לחובת הרכב עד למועד (תאריך ושעת) העברת הרכב לבעלותך.

 

מומלץ לציין בהסכם הרכישה מי מהצדדים ישלם את אגרת העברת הבעלות על הרכב. אמנם מדובר בכמה מאות שקלים אבל חבל לגלות את חוסר ההסכמה מול אשנב הדואר הפתוח והפקיד הממתין לבצע את הפעולה. 

 

לגבי אגרת העברת בעלות רכב - יש כאלו הטוענים כי על המוכר לשלם את האגרה ומסתמכים על הסעיף בחוק הטוען כי החובה על ביצוע העברת הבעלות חלה על המוכר. לעומת זאת יש כאלו הטוענים כי על הקונה לשלם את האגרה ומסתמכים על כך שסוכנויות הרכב מחייבות את הרוכש בסכום אגרה זה כאשר הוא רוכש מהם רכב. מכאן שאין הגדרה ברורה מי צריך לשלם. כדי להמנע ממחלוקת אפשר תמיד לשלם חצי-חצי. ההמלצה היא 'לסגור' את הנושא מראש ולהמנע מאי-נעימויות בחלק האחרון של התהליך.

 

שאל את המוכר מה נשאר ברכב ומה נמכר יחד עם הרכב – שלא תחתום על זיכרון דברים מבלי לציין דבר וביום המסירה תגלה שפירקו ממנו את מערכת השמע, הדיבורית האישית ועוד כל מיני תוספות שהיית בטוח שתקבל יחד עם הרכב.

 

רגע לפני שאתה 'סוגר' עסקה ומסכים על מחיר שאל את המוכר כמה מפתחות לרכב אתה עומד לקבל. עלות שכפול מפתח מקורי לרכב מגיעה למאות (!!!) שקלים (לא כולל נסיעה למוסך ואבדן שעות עבודה). שלא יפתיעו אותך לאחר העברת הבעלות ותקבל מפתח אחד בלבד. ודאי תשאל את עצמך "מי לעזאזל מוכר רכב עם מפתח אחד בלבד?!", אז זהו, בדיוק, כדאי שתתפלא עכשיו כאשר אתה קורא את שאלה זו מאשר תהיה המום כאשר תקבל את הרכב עם מפתח אחד ותעמוד בפני מצב נתון (והיו דברים מעולם!).

 

החלטת לרכוש את הרכב - ההמלצה היא לרשום את הרכב על שם בן הזוג שהוא משרת מילואים פעיל (או משרתת מילואים פעילה) - הרישום על שם משרת המילואים הפעיל מזכה בהנחה בחידוש רשיון הרכב. לפרטים נוספים מומלץ להכנס לאתר "בהצדעה".

 

 

לגבי העברת הבעלות על הרכב

 

שמור את טופס אישור רישום שינוי בעלות רכב אותו קיבלת בסניף הדואר - הטופס מציין את שעת העברת הבעלות. המועד המדויק של העברת הבעלות חשוב במקרה ותקבל דו"ח חניה, או דו"ח תנועה, או סתם חשבון מכביש אגרה (כביש 6, לדוגמא) ותצטרך להוכיח כי הרכב לא היה בבעלותך בשעת הנסיעה ו/או ביצוע העבירה.

 

טיפים לקונה רכב משומש
טיפים ברכישת רכב

רישום הרכב על שם משרת מילואים פעיל מקנה הנחה בחידוש רשיון הרכב.

bottom of page