top of page

|

טיפים קצרים
טיפים לשיפוצים בדירה

בתכנון נקודות חשמל ומספרן, זכור כי הגורם מספר אחת לדליקות הוא "מכפיל השקעים" (נקרא גם אמבטיית שקעים) - המעביר החשמלי החד פעמי שאתה תצטרך להשתמש בו בכל מקום בו יש שקע אחד ונדרשים שניים או יותר.

טיפים קצרים
טיפים לשיפוצים בדירה

בתכנון נקודות חשמל ומספרן, זכור כי מומלץ לא לחבר מכשיר חשמלי רגיש כמו טלויזיה על אותו "קו" (לאותו שקע חשמלי, עם או בלי מפצל - אותו מפסק חצי אוטומטי בארון החשמל) יחד עם מכשיר שיש לו מנוע חזק - כמו מזגן, מנוע של תריס חשמלי או דומה - מאחר והרעש החשמלי שהמזגן/מנוע יוצר בהפעלה וכיבוי עלולים לגרום נזק לטלויזיה.

טיפים קצרים
טיפים לקבלת שירותים קטנים בזול

לקבל עזרה קטנה ובזול : עיצוב לוגו (מגרפיקאי), תכנון חדר אמבטיה (מארכיטקט), בניית אקסל מסובך (מתכניתן) - את כל שירותים אלו ורבים נוספים תוכל לקבל, ובזול, דרך אתר Fiverr - תמורת 5$ בלבד (חמישה דולר - כמו שם האתר) - מבעלי מקצוע במדינות מתפתחות (הודו, סין, אלבניה ואחרות).  

טיפים קצרים
טיפים לשיפוצים בדירה חדשה

כל השינויים, השיפוצים והתוספות שאתה מתכנן לעשות לאחר המעבר לדירה החדשה פשוט לא יקרו. הם יידחו ויידחו במשך שנים (אם בכלל יבוצעו), יעלו לך יותר כסף (כולל אבדן ימי עבודה - 'צריך לשמור על הפועלים כי הדירה מרוהטת') ויהיו כרוכים באי נוחות לכל המשפחה (לכלוך ואבק בכל הבית). לכן, ההמלצה היא לדחות את המעבר לדירה החדשה, לגייס את הסכומים הנחוצים ולבצע את כל עבודות אלו לפני הכניסה לדירה.

טיפים קצרים
טיפים לשיפוצים בדירה חדשה

מתכנן להתקין קמין לחימום הבית? - אל תקבע לקבלן את מיקום נקודת הגז עבור הקמין לפני שתתייעץ עם הטכנאי מתקין הקמינים. הטכנאי מתקין הקמינים עלול לראות הבעיות עליהן לא חשבת (שיקולי מיקום ומסלול הארובה, שיקולי בטיחות באש ואחרים). במקרה ולא לקחת הכל בחשבון אתה תצטרך לחצוב מחדש בקיר ולעקור רצפות על מנת להזיז את נקודת הגז למקום הנכון. קרא עוד בפוסטים נפרדים העוסקים בנושא שיפוץ דירה בכלל ושיפוץ מטבח בפרט.

טיפים לשיפוצים בדירה

חשוב מאד. בנושא בטיחות. על מנת למנוע סכנת התחשמלות. אם החליפו בדירתך את צנרת המים הישנה - רוב הסיכויים שצנרת המתכת הוחלפה בצנרת פלסטיק. במקרה כזה בוטלה ללא ידיעתך ההארקה לדירה שלך. במצב כזה קיימת סכנה חמורה להתחשמלות. ולכן, בכל מקרה, בגמר השיפוצים בצע בדירה בדיקת הארקה על מנת לוודא שלא קיימת סכנת התחשמלות. אל תחסוך. מדובר בבטיחות של דיירי הבית. את הבדיקה צריך לבצע חשמלאי מוסמך. 

טיפים לשיפוצים בדירה

המגורים בממ"ד יהיו נעימים יותר אם הדלת הכניסה לממ"ד תהיה דלת עץ כמו בשאר החדרים. כאשר אתה שוקל איזו דלת להתקין על משקוף הממ"ד ודא שאינה דורשת משקוף עץ בתוך משקוף המתכת של הממ"ד. זה מקטין את רוחב הכניסה לחדר וממש מיותר. קיימות בשוק חברות אשר קובעות את צירי דלת העץ במשקוף המתכת של הממ"ד - וכך הכניסה לחדר נשארת רחבה. זה דורש קדיחה במשקוף המתכת. זה גם אפשרי וגם אסתטי יותר.

טיפים לשיפוצים בדירה

שיפוץ אשר יתבצע בחורף יעלה פחות  - משמעותית - מאשר בשאר עונות השנה. לקבלנים אין הרבה עבודה בחורף והם מעונינים לשמור על צוותי העובדים שלהם ולכן לוקחים עבודות גם במחירים בלתי אפשריים.

טיפים לשיפוצים
משפץ את הבית? כותב הסכם עם קבלן? האם לא שכחת משהו?

 

אם לצורך השיפוץ שכרת רק קבלן, וויתרת על האדריכל, הדרישות שתגלה לאחר "סגירת" המחיר יהיו בבחינת 'אקסטרה' שתעלה לך ביוקר. הנה רשימה שתעזור לך בפירוט הדרישות שלך.

 

  • בנושא רשת החשמל: האם יש צורך בשדרוג של רשת החשמל לתלת-פאזי? האם יהיה צורך לסלול כבל חשמל חדש מארון החשמל שבחדר המדרגות אל תוך הדירה? האם וידאת שהסלילה הזו תהיה מתחת לטיח ולא תהיה בתעלת פלסטיק מעל הטיח?

 

  • במקרה ויהיה צורך בהרחבת לוח החשמל שבתוך הדירה (או בהתקנת לוח חשמל חדש במקרה ואין)? מה יהיה גודלו? האם יהיו בו מקומות פנויים לשני שעוני חשמל? האם 'סגרת' שהוא יהיה שקוע בתוך הקיר?

 

  • מיקום נקודות החשמל לנברשות וגופי תאורה – האם באמצע החדר כאשר הוא ריק? או באמצע חלל החדר תוך התחשבות ברהיטים (שמקטינים את החדר, ארון קיר לדוגמא). האם באמצע המטבח בדיוק או מעל אמצע שולחן המטבח? או מעל ה-"אי"? לא תמיד אמצע חלל הסלון הוא אמצע המרחב כאשר הוא מרוהט. הדבר מקבל כפל משמעות במקרה ואתה מתכנן להתקין מאוורר תקרה. לדוגמא, אם גודל החדר הוא 3,60 מטר על 3.60 מטר נקודת החשמל תהיה באמצע התקרה כאשר היא במרחק 1.80 מטר מכל קיר אבל אם יותקן על אחד הקירות ארון קיר בעומק 60 ס"מ אז כעת הנקודה תהיה במרחק 1.80 מטר מהקיר ואילו רק 1.20 מטר מהארון. ברור שזהו אינו אמצע המרחב כאשר הוא מרוהט...

 

  • הכנה לכבלי תקשורת – צינור פלסטיק בין נקודות – למשל מצד אחד של הסלון לצד שני, מתחת לריצוף עבור רמקולים הנמצאים על הקיר בצד השני של הסלון. שים לב: על הכבלים להיות בתקן המיועד לתקשורת מחשבים - ולא רק לחיבור מכשירי טלפון - מדובר בכבלים בעלי מספר גדול יותר של גידים.

  • תעלה קצרה (עבור כבלי HDMI, תקשורת, USB וכו') בין הטלויזיה לבין המזנון בו נמצאים כל מכשירי החשמל. שים לב: זו צריכה להיות תעלה רחבה במיוחד כדי שגם ראשי הכבלים - התקעים/המחברים - יוכלו לעבור דרכה.

  • מאחר והמזנון לא יהיה צמוד אל הקיר (בגלל הכבלים היוצאים מהתעלה), על התעלה 'לרדת' כ-10 סנטימטר לפחות מתחת לגובה המזנון אחרת העומד בקרבת המזנון יראה את הפתח התחתון של התעלה ואת החוטים היוצאים ממנה.

  • נקודת גז במרפסת שמש – למנגל גז.

  • שקע חשמל במרפסת שמש – גם עבור מערכת השקיה אוטומטית.

  • שקע חשמל - בחלק הגבוה של מרפסת השמש - עבור הסוכך המונע על ידי חשמל. הסבר: לא מדובק בפינוק. אם שכחת את הסוכך פתוח ביום של רוחות חזקות, עוצמת הרוח תעקם את זרועות הסוכך ועלולה אף לתלוש אותו ממקומו (אפקט המפרש). כיום יש חיישנים המזהים את עוצמת הרוח וסוגרים, אוטומטית, את הסוכך - במטרה למנוע את הנזק. לשם כך אתה צריך סוכך עם מנוע. השקע ישמש לחיבור מנוע הסוכך לחשמל.

  • הכנה לצינור המים של מערכת ההשקיה – כדי לא 'ירוץ' צינור סביב כל המרפסת מצד אל צד.

  • נקודות חשמל גבוהות לשקעים (נקודות כח) עבור תנורים בחדרי האמבטיה והמקלחת.

  • נקודת חשמל נמוכה - עבור האיי-רובוט - iRobot.

  • היכן יעמוד הנתב האלחוטי? (שהרי הוא לא יהיה ממוקם באחד מחדרי השינה). האם במסדרון? האם בתוך הנמכת הגבס אשר במסדרון? באותו מקום בו הנתב יהיה ממוקם צריכה להיות גם נקודת חשמל עבור הנתב האלחוטי וגם תעלה/צינור עבור כבלי התקשורת מהנתב אל ארון התקשורת (מארון התקשורת צריכות להיות תעלות תקשורת אל כל החדרים).

 

  • בהחלפת צנרת המים - האם סגרת שההחלפה כוללת את הצינורות לכל אורכם - גם מחוץ לגבול הדירה - עד שעון המים אשר בחדר המדרגות (וזה כולל פתיחת וסגירת ריצוף בחדר המדרגות)?

 

חשוב מאד. בנושא בטיחות. על מנת למנוע סכנת התחשמלות. אם החליפו בדירתך את צנרת המים הישנה - רוב הסיכויים שצנרת המתכת הוחלפה בצנרת פלסטיק. במקרה כזה בוטלה ללא ידיעתך ההארקה לדירה שלך. במצב כזה קיימת סכנה חמורה להתחשמלות. ולכן, בכל מקרה, בגמר השיפוצים בצע בדירה בדיקת הארקה על מנת לוודא שלא קיימת סכנת התחשמלות. אל תחסוך. מדובר בבטיחות של דיירי הבית. את הבדיקה צריך לבצע חשמלאי מוסמך.

 

  • בנושא בניה: במקרה של מרפסת מהדור הישן (לא יציאה למרפסת שמש): האם אתה עומד להרחיב את המסילה, או להוסיף מסילה, לצורך התקנת תריסים + רשתות נגד יתושים + ויטרינה מזכוכית? במקרה ויהיה צורך בהרחבת הקיר עליו מונחות המסילות, האם הכנסת לחישוב גם את הגדלת עובי הקיר?

  • בעבודות גבס - אשר נועדו לתשתית המזגן - האם היא כוללת את ההכנה לקביעת ספוטים (קידוח חורים עבור הספוט, סלילת כבלי חשמל בתוך תעלות הגבס אל כל נקודת ספוט) - וכמה ספוטים?

 

  • האם אדן "החלון" (מרפסת) רחב מספיק עבור מסילות לתריס, שמשה/ויטרינה, רשת נגד יתושים וגם להנחת אדנית קטנה. אדן החלון/מרפסת צריך להיות רחב מספיק וצריכות להיות מסילות במספר הנדרש. לגבי מרפסת ויציאה למרפסת: מספר המסילות יקבע גם לכמה חלקים תתחלק השמשה של ה-"ויטרינה". אם הויטרינה תהיה מחולקת לשני חלקים בלבד אזי היא תתפוס שתי מסילות אבל היציאה אל המרפסת תהיה ברוחב חצי מהפתח. לעומת זאת, אם הויטרינה תהיה מחולקת לשלושה חלקים אזי היא תתפוס שלוש מסילות אבל בפתיחה מלאה היציאה למרפסת תהיה ברוחב שני שליש מהפתח. כדאי לתכנן זאת מראש. אם תרצה פתח יציאה רחב למרפסת תצטרך עוד שתי מסילות נוספות (חמש מסילות ולא שלוש) - אחת נוספת עבור השמשה (המחולקת לשלושה חלקים ולא שניים) ואחת נוספת עבור רשת יתושים (המחולקת גם היא לשניים).

 

  • האם יש לך מסתור למנוע המזגן ודוד מים ? אם למסתור זה יש רצפה, ההמלצה היא לרצף את מסתור זה באריחי קרמיקה - גם אם הזולים ביותר - עוד לפני התקנת המזגן המונח על רצפה זו. לאחר התקנת המזגן הדבר יהיה קשה מאד אם בלתי אפשרי. הריצוף יאפשר לשטוף את מסתור המזגן מלשלשת היונים והאבק החודרים אל המסתור הפתוח. למניעת בעיית לשלשת היונים מומלץ להתקין על המסתור רשת יונים (בפוסט נפרד תוכל לקרוא המלצות מפורטות בנושא הרחקת יונים).

 

  • לפני שאתה מזמין מהקבלן תשתית למזגן נפרד בכל חדר: בדוק וודא שיש לך מקום גדול מספיק להנחת כל המדחסים של המזגנים שאתה עומד להתקין. בחישוב השטח הנדרש קח בחשבון שמשיקולים טכניים אינך יכול להצמיד את המדחסים אחד אל השני וכל מדחס תופס שטח גדול יותר מהמצוין בספר המוצר.

 

  • חבלי כביסה - מסתורי הכביסה בדירות החדשות מאד קטנים וחבלי הכביסה קצרים מאד. בהנחה שמסתור הכביסה תחום על ידי שני קירות - משני הצדדים שלו - ועל מנת לענות על הצורך לתלות כמות גדולה של כביסה, ההמלצה היא להתקין 'קומה' נוספת של חבלים - על זוג מתלים נוסף. כך ניתן יהיה לתלות את הכביסה הקצרה ב-'קומה' העליונה ואת הכביסה הארוכה ב-'קומה' התחתונה.

 

  • נקודות חשמל ותקשורת בממ"ד - ההמלצה היא להזמין, עוד בשלב התכנון של הדירה, כמה שיותר נקודות חשמל ותקשורת בממ"ד - ובפיזור גבוה. הסבר: קירות הממ"ד עשויים יציקת בטון ולא בלוקים ולכן חציבה בקירות אלו - לצורך הוספת נקודות חשמל ותקשורת - הינה משימה קשה יותר ויקרה יותר - אם לא בלתי אפשרית. לעיתים האפשרות היחידה להוסיף נקודות היא רק על ידי מתיחת כבל, "מעל הטיח", והסתרתו באמצעות פס קישוט ("לייסט") כלשהו - פתרון מכוער מאד.

לא לשכוח:

  • להגדיר לוחות זמנים הן לתחילת והן לסיום העבודות. שלא יווצר מצב שהקבלן דוחה ודוחה את תחילת העבודות (בשעה שאינך יכול לבטל את החוזה ולשכור קבלן אחר) ו/או שהעבודות נמשכות לנצח. צריך להגדיר תאריך לכל שלב שלאחריו תוכל לשכור שירותיו של קבלן אחר אשר יסיים את העבודה ובזמן (דוגמא ממקרה אשר התברר בבית המשפט לתביעות קטנות: זוג שכר שירותיו של קבלן להתקנת מערכת אבטחה - מצלמות, גלאים/חיישנים - לביתם ושילמו לקבלן סכום כסף כמקדמה. הקבלן דחה ודחה את תחילת העבודה - ובזמן זה הבית לא היה מוגן - וכאשר שכר הזוג קבלן אחר לביצוע העבודות סירב הקבלן הראשון להחזיר את המקדמה שקיבל בתואנה שכבר עשה שימוש בכסף ורכש חומרי גלם לצורך ביצוע העבודה שהזמינו).

  • לקבוע את אחריותו של הקבלן לנזקים אשר עלולים להגרם במהלך העבודות - לריהוט שלך, לרכוש של השכנים, לרכוש המשותף של הבנין (מעלית, גרם מדרגות וכו'). להגדיר את אחריותו של הקבלן על עבודתם של קבלני המשנה אשר יבצעו משימות בהנחייתו (קבלן חשמל, קבלן אינסטלציה) - בין אם שכר אותם ישירות ובין בעקיפין (שכר קבלן משנה אשר שכר את קבלן משנה אחר) - אחריותו על המשימות שהם יבצעו ואחריותו על הנזקים שהם עלולים לגרום.

  • לוח תשלומים - התשלום יבוצע על פי התקדמות בביצוע העבודות. מהם השלבים לביצוע העבודות ומהו התשלום שיועבר לקבלן בסוף כל שלב. לשמור סכום משמעותי לשלב האחרון - סכום אשר יהווה סוג של ערבות לכך שהקבלן יסיים את העבודה.

  • לסגור את 'נושא' פינוי פסולת הבנין. מי ישא בעלות קנסות שיוטלו עקב חריגה מתקנות העיריה לגבי שעות העבודה ומטרדי רעש ולכלוך.

 

קרא אייטם נפרד המפרט נקודות חשובות בתכנון מטבח או שיפוץ מטבח

 

קרא גם פוסט נוסף העוסק בנקודות חשובות שאתה צריך לחשוב עליהן ברכישת דירה חדשה.

שלט עם מספר הבית נחוץ לכוחות ההצלה

שלט עם מספר הבית בחזית הבנין נחוץ לכוחות ההצלה בשעת חירום.

חסכון בעלות ביטוח דירה

איפה הולכים להפתיע אותך בנושא הובלת האריחים: אם באחריותך לרכוש את האריחים (אריחי רצפה, אריחי חיפוי לקירות) את שיחת הטלפון,  לתיאום ההובלה, אתה תקבל בשעה היא לא נוחה. המתאמת בשיא הטבעיות תודיע לך 'בין 8 ל-4 בהתראה של שעה מראש'. אז בנקודה הזו - אם לא בנקודה בה רכשת את האריחים - אתה חייב להיות אסרטיבי ולהתעקש על הובלה בשעות הבוקר בלבד (!). שים לב. פועלי הבנין שעובדים אצלך בדירה עוזבים את האתר בשעה 15:00. חלקם חייבים לצאת בשעה הזאת על מנת להגיע למחסומים בשעה שמוגדרת ברשיון העבודה שלהם. אם ההובלה תגיע אליך בשעה 16:00 אין מי שיקבל את המטען עם האריחים. ובמקרה כזה מי יכניס את החומר אל האתר? אתה תסחב טונות של אריחים? שים לב שההובלה היא עד המדרכה בלבד. לכן עליך להסביר ולהתעקש 'אין אף אחד באתר מהצהריים. על ההובלה להתבצע בשעות הבוקר בלבד'. וראה איזה פלא פתאום ההובלה כן יכולה להיעשות בשעות הבוקר. קרא עוד על  דרכים בהם בעלי מקצוע עלולים "לעבוד" עליך.

bottom of page